Паднат ли температурите навън, кожата се нуждае от допълнителни грижи. Много жени я усещат суха и опъната, отделят се люспици и се появяват фини бръчици.

Кожата притежава собствена бариера срещу вредните влияния отвън – това е фин хидролипиден слой, който обикновено я покрива и предпазва от изсушаване. Мастните жлези произвеждат секрет, който заедно с потта създава този филм. При ниски температури обаче той се втвърдява и не може да се разпредели добре върху кожата. В затворените помещения отоплителните уреди правят въздуха сух, а той нарушава и водния баланс на кожата.

През студените дни навън също няма достатъчно влага. Разходката навън е добре за кръвообращението и организма като цяло, но ниските температури „хапят“ кожата.

Така тя не може да изпълнява оптимално защитната си функция без допълнителна подкрепа. Липсващите липиди на повърхността причиняват миниатюрни „пукнатини“. През тях могат да проникнат вредни вещества, които предизвикват алергии или възпаления. Кожата става по-уязвима за механични въздействия.

Малцина знаят, че сухата кожа е една от причините да мръзнем, защото при липса на защитен слой регулацията на телесната температура не може да функционира както трябва. Комуникацията вътре в кожните слоеве не сработва.

Рязката смяна на температурата – от топлата стая към минусовите градуси навън, също изтощава способностите за адаптация на фината ни външна обвивка. За кратко време тя трябва да се адаптира към разлики от по 20-30°. Това е много по-тежко, отколкото през лятото. Кожата не може да превключи изведнъж от много топло на много студено и реагира с неприятни усещания – опъва се, а човек усеща лек сърбеж. Тя не прави принципна разлика между влиянието на силните слънчеви лъчи и ледения студ. Това са две крайности, които все й вредят. Не е ли защитена, реагира с леко възпаление. През лятото това е слънчевото изгаряне, а през зимата – локалното измръзване.

Основната цел на грижите през есенно-зимния сезон е да се възстанови защитната функция на кожата.

Време е да сменим козметиката от лятото, богата повече на овлажнители, с друга, която съдържа повече масла и подхранващи в дълбочина субстанции.

Допълнителните мазнини в крема служат и като изолация срещу студа.

За кожата е множо важно също така да получава и достатъчно овлажняващи съставки, които да компенсират сухата порция въздух.

Именно затова нашите кремове за суха и смесена кожа са перфектната грижа за зимните месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *