То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата биха впечатлили всяка жена. Растението се нарича таману, а способността му да ни прави по-красиви е доказана.

Таману се смята за свещено дърво. Още от дълбока древност маслото от таману е било използвано в традиционната полинезийска медицина – за масажи, при обриви или ухапвания от различни насекоми. През 50-те години на миналия век, след множество научни изследвания, се доказват неговите неоспорими качества, за които ще си „поговорим” днес.

Дървото таману е разпространено в Тихоокеанските острови от Индия до Австралия. Това е вечнозелено високо дърво, наричано още „Александрийски лавър“ и достига до 30 метра височина.

Съдържание на маслото от таману

Различни видове липиди – триглицериди, фосфолипиди, гликолипиди, стероли, терпеноиди и лактони.

Голямо количество свободни и свързани наситени и ненаситени мастни киселини – основно олеинова, линолова, стеаринова киселина, палмитинова киселина.

Не по-малко важни са влизащите в състава калофилова киселина и калофилолид – на тях се дължи високото регенериращо и противовъзпалително действие на маслото.

10-те доказани свойства

Антиоксидантна ефективност – препоръчва се редовна употреба за предотвратяване появата на бръчки и стрии.

Антибактериално – сравняват антимикробната му ефективност с тази на ампицилина – препоръчва се при абсцеси, инфекции и възпаления, предизвикани от стафилококи. Прилага се дори при пневмонии.

Аналгетично – масажът с това масло облекчава различни видове невралгии, неврити, болки в ставите и ревматизъм, навяхвания и ишиас.

Противовъзпалително – значително намалява възпалителната реакция, причинена от обрив, рана, ухапване, при наличие на акне и екзема.

Противогъбично – това масло притежава противогъбични свойства, дължащи се на фреиделина – молекула с много силно противогъбично действие.

Цикатризиращо – ускорява зарастването на рани и растежа на здрава кожа. При порязвания, изгаряния- слънчеви и от всякакъв друг характер, измръзвания, ухапвания от насекоми, пъпки и белези от акне, псориазис, херпес, подсичане на бебешка кожа, това масло определено ще ви изненада с чудотворния си ефект.

Овлажняващо – благодарение на високото съдържание на Oмега 6 полиненаситени мастни киселини – идеалното средство за хидратиране на суха, напукана и увредена кожа.

Защитава кръвоносната система – спомага кръвообращението, което е от съществено значение при лечението на разширени вени, хемороиди, розацея.

Може да го употребявате и като естествен дезодорант – успешно убива неприятни миризми, особено тази на краката.

Твърди се още, че може да се използва при изсветляване на потъмняла кожа – например след прекомерен летен загар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *