Знаете ли, че токсичността е водещ фактор, предизвикващ хронично възпаление? А знаете ли, че токсините попадат в тялото ни по два начина – чрез храна и чрез козметика.

Масовата козметика съдържа над 13,000 химикала и безопасността на огромна част от тях е съмнителна. Човешката кожа е динамична жива тъкан, която цялостно или частично абсорбира всичко, нанесено върху нея – средства за измиване и почистване, овлажнители, кремове, маски, грим и т.н. Повече от 60% от козметичните продукти, които използваме, проникват през кожата и се озовават в кръвния поток, а оттам достигат до всички значими органи в тялото.

Според EWG (Environmental Working Group) една жена използва средно 12 козметична продукта на ден, което я излага на 168 различни химикала. При мъжете количеството е по-малко, но и те са в контакт с над 80 химикала дневно. Най-висок е броят на козметични продукти, използвани от тинейджърите, а възможните дългосрочни ефекти от ежедневното поемане през кожата на химичен коктейл от токсини включва възпалителни процеси, предизвиква хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми и редица ракови заболявания.

cosmetics-beware

Канадската група за опазване на околната среда Environmental Defense публикува през 2011 г доклад за наличието на тежки метали в продукти за грим. Изданието е резултат от тестове, проведени с 49 козметични продукта и със заглавие „Heavy Metal Hazard: The Health Risks of Hidden Heavy Metals in Face Makeup“.

Проверката разкрива, че:

 • 96% от продуктите съдържат алуминий
 • 90% съдържат берилий
 • 61% съдържат талий
 • 50% съдържат кадмий
 • 20% съдържат арсен

Ето и кои са другите най-опасни химикали, използвани в масовата козметика, за които е добре да следите на етикетите:

 • Бензонат (Възможно изписване на етикета: Benzoates Benzoic acid, sodium benzoate или parahydroxy benzoate). Може да предизвиква стомашно раздразнение, изтръпване на устата и да влоши бронхиална астма.
 • DEA, MEA, TEA. Използват се в кремообразни и пенливи продукти. Увреждат невротранзмитърите, предизвикват алергични реакции и дразнят очите.
 • Dibutyl phthalate. Среща се най-често в лак за нокти. Разстройва ендокринната система и влияе на репродуктивните органи.
 • Парабени. Използват се масово като консерванти в козметиката. Имат негативен ефект върху репродуктивната система и могат да причинят безплодие.
 • Формалдехид (Възможно изписване на етикета: DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine и quarternium-15). Има канцерогенни свойства, отключва контактен дерматит.
 • PEG. Много често употребяван в кремове. Може да бъде заразен с 1,4-dioxane, който е причинител на рак
 • Sodium laureth sulfate. Изключително често използван в шампоани, почистващи средства и продукти за вана. Също може да съдържа 1,4-dioxane.
 • Триклозан. Използва се най-много в антибактериални козметични продукти. Въздейства на ендокринната система и прави патогенните микроорганизми в тялото резистентни на антибиотично лечение.
 • Силикони. Използват се в продукти за омекотяване и овлажняване. Въздействат на ендокринната и репордуктивната система. Това са всички продукти на етикетите, завършващи на „-siloxane“ или „-methicone.
 • BHA. Подобно на останалите химикали влияе негативно на ендокринната система и има канцерогенни свойства.
 • Пропилен гликол. Най-често е остатъчен петролен продукт, който блокира порите и пречи на естествената детоксикация на тялото.

Списъкът може да бъде продължен, но мисля да спра дотук, защото идеята е ясна.

И така, какво е решението?

С тази публикация нямам никакво намерение да ви отказвам от това да използвате козметика. Особено за нас жените е важно да се чувстваме красиви и женствени, а затова понякога се нуждаем от разкрасяващи средства. В това няма нищо лошо!

kailani-facecream

 

Изключително важно е обаче, да внимаваме какви продукти използваме, за да може да поддържаме кожата си здрава. За да сте сигурни, че няма да навредите на кожата си използвайте колкото се може повече натурални продути.

Нашите кремове за лице могат да дадат началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *